De verwerking van aardappelen: zo werkt het

Na het oogsten van aardappelen worden deze belangrijke voedingsproducten in diverse stappen verwerkt. Hoe gaat het verwerken van aardappelen na de oogst eigenlijk in zijn werk? Welke stappen worden er precies doorlopen voordat aardappels via boerenland, waar de oogst met een oogstmachines die steeds vaker via een bedrijf voor verhuur van landbouwmachines gehuurd worden, binnengehaald worden? Je leest het hieronder!

Oogst en opslag bij de boer

Met een oogstmachine, ook wel dorsmachine genoemd, die bevestigd is aan een trekker, halen aardappelboeren de aardappels van het land. Dit gebeurt met dure landbouwmachines, die een flinke investering eisen. Om die reden kiezen steeds meer agrariƫrs voor een bedrijf dat de verhuur van landbouwmachines regelt, zodat ze minder hoeven te lenen. Nadat de aardappelen van het land zijn gehaald, worden ze op het boerenbedrijf opgeslagen.

Sorteren, schoonmaken en bekisten

Een deel van de aardappelboeren maakt gebruik van verhuur van landbouwmachines als transportbanden en sorteermachines. Deze groep boeren sorteert de aardappelen zelf, maakt ze schoon met speciale machines en laat ze machinaal of met de hand in kisten stoppen. Vaak betreft deze groep kleinere boeren, die zelf een winkeltje bij de boerderij hebben om hun aardappels, en natuurlijk groenten en/of fruit, lokaal te verkopen. Grotere aardappelboeren besteden het sorteren en schoonmaken van hun aardappelen uit aan een specialist, die dit sneller kan en zorgt voor de doorverkoop richting frietfabrieken, supermarkten, restaurants en andere belangstellenden. Belangrijk is dat de aardappels goed gesorteerd worden op grootte, want niet alle aardappels zijn voor alle consumptiedoeleinden geschikt. Zo zijn er geschikte frietaardappelen, maar ook speciale aardappelrassen en groottes voor het maken van chips, kookaardappelen, aardappels om zetmeel uit te winnen, et cetera.

Bewerking en/of verkoop van de aardappelen

Nadat de aardappels goed gewassen zijn, worden ze door een specialist optisch goed gecontroleerd. Er wordt stuk voor stuk bepaald of de aardappels geschikt zijn voor de verkoop of niet. Zijn aardappels beschadigd (bijvoorbeeld doorgesneden), hebben ze blauwe plekken of zit er veel rot in? Dan komen de aardappels niet door de selectie. Vervolgens worden de aardappels in een koelcel bewaard en vanaf daar via transportbanden vervoerd om ingepakt te worden. Dit kan in plastic zakken, speciale aardappelnetten of in kisten, afhankelijk van de wensen van de klant. Als dit proces achter de rug is, zijn de aardappels klaar om naar de klant vervoerd te worden. Dit gebeurd vaak in containers of op pallets.